PUĽS chystá premiéru celovečerného programu Tisíc a jeden tanec

06.06.2004 Celý región

Predstaviť tanec ako univerzálny komunikačný prostriedok je hlavnou ambíciou pripravovaného celovečerného programu Tisíc a jeden tanec v naštudovaní členov P...
Predstaviť tanec ako univerzálny komunikačný prostriedok je hlavnou ambíciou pripravovaného celovečerného programu Tisíc a jeden tanec v naštudovaní členov PUĽS-u, profesionálneho folklórneho súboru Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove. Jeho premiéra sa uskutoční v sobotu 5. júna v Prešove.

Režisér programu Miroslav Morochovič na tlačovej konferencii v Prešove 3. júna povedal, že predstavenie sa tematicky skladá z dvoch častí vyplnených dovedna 13 tanečnými číslami. Prvá je venovaná prezentácii tanečného bohatstva z východnej časti sveta, hlavne Orientu. Diváci budú sa môcť oboznámiť s tancami avarskými, tureckými, ruskými, jemenskými, andžarskými. V druhej dostanú priestor tance Ukrajincov, Rusínov a obyvateľov Zemplína. Morochovič, ktorý je od septembra 2003 novým umeleckým vedúcim PULS-u, chce tak zužitkovať svoje poznatky z päťročného štúdia v odbore tanečný pedagóg na Kyjevskej národnej univerzite kultúry a umenia. Absolvoval ju v roku 2002. Tisíc a jeden tanec je jeho prvé samostatné predstavenie. Do PUĽS-u nastúpil za vedúceho tanečnej zložky v apríli 2003.
V programe sa predstaví dovedna päť tanečných párov, desaťčlenný spevácky zbor a orchester zložený z ôsmich hráčov pod vedením Miloša Veverku.
V repertoári PUĽS-u zostane aj program Živá krása, ktorý mal premiéru v roku 2001 a je návštevníkmi stále veľmi dobre prijímaný. Venovaný je bohatstvu ľudového umenia Rusínov-Ukrajincov na východnom Slovensku. Morochovič chce ako nový umelecký šéf stále tak pracovať, aby súbor mal viac tematicky rozmanitých programov.

(jj)
 

Vyberte región